Čistilna akcija tudi na Lozicah

Posted on Posted in Dogodki, Prispevki

V soboto, 16. marca 2019, je v vipavski občini potekala čistilna akcija. Pred pravim začetkom pomladi, je bilo potrebno očistiti naše kraje in vse smeti, ki smo jih sami ali nam jih je burja prinesla v našo dolino. V soboto zjutraj smo se akciji pridružili tudi krajani Lozic in se zbrali v kar lepem številu.

Dogodek smo organizirali Krajevna skupnost Lozice in društvo Zdravljica, ob podpori občine Vipava. Dogovorili smo se, kje in kako bomo očistili Lozice, Podgrič in delno tudi Otošče. Zbrali smo se krajani vseh generacij, tudi kar nekaj otrok, tako da se za čisto prihodnost naših krajev ne bojimo. Sončno jutro nam je vlilo elan in dobro voljo, zato smo kar hitro razdelili vrečke in rokavice ter se po skupinah podali na različne poti.

lozice

Dela smo imeli veliko, saj se je v času od prejšnje čistilne akcije nabralo precej smeti, ki kvarijo izgled naših krajev. Glede na lego Lozic pod Rebrnicami in avtocesto, z mimoidočim prometom dobimo tudi nesnago, predvsem odpadno embalažo in plastične vrečke. Ampak dokazali smo, da zmoremo in očistili našo vas, tudi za vse, ki bodo v prihajajočih spomladanskih mesecih kolesarili, hodili ali se vozili po naši dolini. Lozice so prva vas ob prihodu v Vipavsko dolino, zato je potrebno poskrbeti za dober vtis.
Čistilna akcija je bila uspešna, kar je pokazal velik kup smeti na kontejnerju ob zaključku dneva. Še vedno pa želimo na vest potrkati vsem, ki brezvestno mečejo in namensko odlagajo tudi večje količine smeti pod Rebrnicami – za to namreč obstaja urejeno smetišče, ne pa narava. Lozičani smo dokazali, da ne želimo živeti v onesnaženem okolju in zato prijeli stvari v svoje roke ter očistili naravo, tako da nas bo pričakala lepša pomlad.

lozicce

Čez cel dan se je po vasi razlegalo pozitivno vzdušje in druženje, hkrati pa smo združili prijetno s koristnim. Zato, da udeleženci niso bili lačni, smo po zaključku poskrbeli tudi za piknik. Tako se bomo prihodnje leto gotovo odzvali še v večjem številu.

 

Tina Bizjak

predsednica KS Lozice