ŠEMBIŠKA POMLAD 2017

 Turistično društvo Podnanos bo v sodelovanju s KS Podnanos in ostalimi društvi iz Podnanosa organiziralo tridnevno prireditev
»Šembiška pomlad 2017«
v dneh od 5. do 7. maja v Podnanosu.

plakat šembiška pomlad

Predprodaja vstopnic za ogled predstave
»Tistega lepega dne«
in ostalih prireditev,  ki bodo v petek, 5. maja, bo v Turistični pisarni  v Podnanosu
3., 4. in 5. maja
od 17.00 ure do 20.00 ure.

šembiška pomlad

V petek 5. maja 2017 ob 20. uri
bomo v sodelovanju z ustvarjalnimi domačinkami in domačini ter Podružnično šolo iz Podnanosa
pripravili razstavo ročnih del,
ki bo odprta do zaključka prireditev, to je 7. maja.

Več o dogodku

razstava ročnih del (2)

V soboto 6. maja 2017
bomo pripravili pestro celodnevno dogajanje in sicer:

  • Skupinski vodeni ogledi Podnanosa (dopoldan, za predhodno najavljene zaključene skupine)
  • Pohod med vinogradi v sodelovanju z domačim planinskim društvom (dopoldan)
  • Ogled predstave »Tistega lepega dne« v izvedbi dramske skupine »Ga pihnemo« ki deluje v okviru našega društva
  • Degustacija domačih vin s predstavitvijo naših vinarjev
  • Večerna zabava s plesom v šotoru na glavnem prireditvenem prostoru

Več o dogodku

tistega lepega dne

V nedeljo 7. maja 2017 ob 17. uri
bomo organizirali
tradicionalen »Izbor za Vurberški festival
narodno zabavnih skupin z diatonično harmoniko in dvo ali večglasnim petjem«
Več o dogodku.

šembiška pomlad (2)

 


Več informacij o predstavi Tistega lepega dne


Tistega lepega dne je film posnet po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Malokdo pa ve, da je bil leta 1962 posnet prav v Podnanosu. Kako se je to dogajalo, vam zna povedati skoraj vsak starejši domačin, ki je kot statist ali vsaj kot gledalec sodeloval pri snemanju. O tem, kako so se domačini udejstvovali in sodelovali pri nastajanju filma, priča tudi zanimiv zapis v članku časopisa Delo, 17. avgusta 1962, kjer je zapisano: “Ekipa filmarjev je prinesla v Podnanos novo življenje. Domačini pomagajo, kjer morejo. Pomagajo vsi, od sekretarja komiteja do predsednika občine”. Še bolj izčrpen pa je članek v Tedenski tribuni, 23. oktobra 1962, ki opisuje premierno predstavo filma v Podnanosu: “Proti večeru že so z vseh strani drobile ženice s stoli pod pazduho. Možje so nehali balinati, oblekli so suknjiče. Pred kinom so se postrojili mopedi in motorji. Ob šestih je bilo dvorišče nabito. Več ljudi je stalo kot sedelo. Ko so strokovnjaki popravili pretrgani kabel, se je predstava začela. Potem se je začel odvijati film Tistega lepega dne. Množica je vzvalovila. Zlata vredna Srebotnjakova muzika je spremljala smeh in vzklike: Tu je pa pr’ n’s! …”

titega lepega dnee

V času snemanja filma so se med igralci, ki so bivali v vasi, in domačini spletle prave prijateljske vezi, glavni igralec Bert Sotlar pa si je celo omislil počitniško hišico v sosednji vasi Lozice. Spomin na snemanje filma je v ljudeh še vedno živ, Kodretova domačija v Podnanosu pa se je po filmu preimenovala kar v Pečanovo domačijo. Še danes predstavlja film Tistega lepega dne pomemben del šembijske identitete.

Leta 2012 je naša dramska skupina v organizaciji krajevne skupnosti Podnanos in sodelovanju z lokalnimi društvi s petimi igranimi prizori na lokacijah, kjer so bili dejansko posneti obeležila 50. obletnico snemanja filma. Dogodek je bil zelo dobro obiskan, domačini pa smo bili navdušeni nad tem, kako lahko taka prireditev poveže domačine v eno.

Prav zaradi uspešnosti in odmevnosti te prireditve, smo se odločili ponoviti to predstavo v čast obeležitve desete obletnice naše dramske skupine »ga pihnemo«.

Predstava bo potekala z vodenim ogledom. Vodič vas bo sprejel in popeljal po vseh petih prizoriščih, kjer si boste ogledali igrane prizore. Predstava se bo odvijala v soboto popoldan od 15. ure naprej. Vstopnina za predstavo je 5,00 eur. Odhod na ogled predstave bo vsake pol ure v skupinah do 70 oseb. V kolikor bi si želeli zagotoviti mesto na predstavi priporočamo, da se prijavite na telefonski številki 070 799 309 pri ga. Jožici kodre.

 

Predprodaja vstopnic za ogled predstave
»Tistega lepega dne«
in ostalih prireditev,  ki bodo v petek, 5. maja, bo v Turistični pisarni  v Podnanosu
3., 4. in 5. maja
od 17.00 ure do 20.00 ure.

 

Lepo vabljeni v Podnanos, rojstni kraj slovenske himne

šembiška pomlad