Teden kulture 2023

Posted on Posted in Društva, Otroške predstave, Predstave za odrasle, Prispevki

Kulturni bum v Podnanosu

Podnanos, med drugim poznan tudi kot rojstni kraj slovenske himne, je zagotovo kraj, za katerega se spodobi, da ob slovenskem kulturnem prazniku še bolj iskrivo zaživi. To se je tudi zgodilo, saj se je v okviru kulturnega tedna v vasi odvilo več dogodkov, primernih za vse starosti.

Serijo kulturnih večerov smo odprli 2. februarja s pogovorom s priznanim zgodovinarjem, sociologom, novinarjem, avtorjem mnogih dokumentarnih filmov in knjižne uspešnice Slovenski razkol, Jožetom Možino. Z zgodovinarjem in avtorjem zgodovinske literature Renatom Podbersičem nam je predstavil dogajanje v osrednjeslovenskem prostoru za časa Jugoslavije, predvsem delovanje narodnoosvobodilne fronte in partizanov. Na koncu smo se imeli obiskovalci priložnost okrepčati z rujno kapljico in sproščeno poklepetati.

V petek, 3. februarja, se je fokus preselil na naše najmlajše. V dopoldanskem času so si učenci podružnične šole, v Kulturnem domu Janka Premrla Vojka, ogledali predstavo z naslovom Radovednica iz čebelnjaka.

V četrtek, 7. februarja, se je v vaških ‘gasah’ ponovno zaslišalo petje. Po več letih je bilo znova obujeno, prej tradicionalno, Petje na vasi. V Podragi in na Lozicah je vlogo prevzel Moški pevski zbor Matija Vrtovec, v Orehovici pa gostujoča Vokalna skupina Šumljak. Zvečer so se pevci skupaj zbrali v kulturnem domu in publiko razveselili s svojim ubranim petjem. Tudi tu ni manjkalo klepeta ob kozarcu vina.

Dvorana pa ni dolgo ostala prazna. Že v soboto, 11. februarja, se je v njej namreč odvila gledališka predstava, komedija z naslovom Pet žensk, v izvedbi dramske skupine iz Kanala.

Teden kulture se je zaključil v petek, 17. februarja, s še zadnjo predstavo za otroke v izvedbi gledališke skupine Vrtca Koper, ki nosi naslov Živali v pričakovanju zime.

Arhiv: Turistično društvo Podnanos

Podnanos je tako znova zaživel v kulturnem smislu, obujene so bile stare tradicije in pripeljane nekatere novosti. Zdi se, da je vsak lahko našel nekaj zase in imel možnost užiti lepote kulture in umetnosti.

Jerneja Trošt, foto Stojan Vitežnik