Neznana zgodba o Zdravljici je znana

Posted on Posted in Društva, Film o Zdravljici, Kultura, Prispevki, TD Podnanos, Uncategorized

“Plac” pred župnijsko cerkvijo v Podnanosu, rojstnem kraju slovenske himne, je bil sinoči kulisa premierno predstavljenemu igrano-dokumentarnemu filmu Zdravica. Ustvarjalci želijo z njim predstaviti javnosti neznano zgodbo o nastanku Zdravljice kot pesmi in slovenske himne.

PODNANOS > “Začelo se je pri svojevrstnem polihistorju Matiji Vertovcu in njegovi želji, napisati hvalnico trti, slednjo je na njegovo pobudo spisal sam France Prešeren, ta pa je poleg tradicije napitnice, dobila še samosvoj svobodomiselni značaj, ki je oznanjal to, kar svet iz dneva v dan izgublja. Krono pesmi, je nadel veliki sin Podnanosa, Stanko Premrl, ki jo je še kot študent glasbe uglasbil. Vrtovec, ki je kot duhovnik služboval v Podnanosu, Prešeren, ki naj bi Vrtovca obiskal v Podnanosu ter Stanko Premrl, ki se je v vasi pod Nanosom rodil, so torej tvorci tega, kar nas spremlja na kulturnih, protokolarnih, pietetnih in športnih dogodkih ter prireditvah. Napajal jih ni zgolj entuziazem, temveč tudi pregovorna slovenska trma, narediti nekaj samosvojega. Zgodba o uspehu je obrodila himno, ki se danes razlega širom sveta,” so filmu na pot zapisali v Turističnem društvu Podnanos, kjer jih je k projektu filma o Zdravljici pred leti nagovoril že pokojni režiser, scenarist in novinar Jadran Sterle. Projekt se je uresničil prav letos, ko mineva 100 let od prve izvedbe Premrlove Zdravljice v unionski dvorani. Turistično društvo Podnanos pa ga je izpeljalo v sodelovanju z vipavsko ekipo DD Studio in s pomočjo Občine Vipava.

V filmu so o Zdravljici spregovorili Boris Pahor, Zoran Predin, reper Zlatko, Tina Maze, Zoran Božič, Patricija Verbole in Ivo Jelerčič, v igranem delu pa so nastopili člani dramske skupine Ga pihnemo iz Podnanosa. 63-minutni film po besedah ustvarjalcev ne bo služil zgolj kot “učbenik”, ne bo domoljubna farsa, marveč bo z dovolj odprtosti spraševal o univerzalnem sporočilu Zdravljice.

V TD Podnanos, kjer je producentsko vlogo prevzel Stojan Vitežnik, so režisersko vlogo zaupali Nejcu Furlanu, direktor fotografije je Dominik Vrčon, v filmski ekipi so sodelovali Alen Slejko, Luka Slejko, Matic Slemič, Jan Skočaj, Lara Štefančič, Irenej Vrčon, Rok Lavrenčič, Marjan Vovk, Matjaž Puc, Andrej Kobal, Jožica Kodre in Mateja Gaber. V filmskih vlogah so nastopili Dejan Slokar, Ljubo Frelih, Vasilij Starc, Bruno Andlovec, Marjan Vovk, Lucija Žgur, Ivica Petrič, Tereza Vitežnik, Andreja Trošt Pižent, Klara Nabergoj, Ema Nabergoj, Petra Vitežnik, Blaž Gantar, Silvan Bratož, Valter Pipan, Miha Božič, Tine Božič, Matija Fabčič in Martin Fabčič. Ob premieri filma je himno zapela domačinka in Premrlova sorodnica Neja Šraml.

Foto in besedilo: ALENKA TRATNIK

VIR: http://www.primorske.si/2017/06/25/Neznana-zgodba-o-Zdravljici-je-znana

ZDRAVICA3

ZDRAVICA8

ZDRAVICA2

ZDRAVICA6

ZDRAVICA4

ZDRAVICA5

ZDRAVICA1

4ZDRAVICA15

1ZDRAVICA12

2ZDRAVICA13

3ZDRAVICA14

Foto: Alenka Tratnik

VIR: http://www.primorske.si/2017/06/25/Neznana-zgodba-o-Zdravljici-je-znana

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*