13. snemanje v knjižnici v Podnanosu, 24. 11. 2016

Posted on Posted in Društva, Film o Zdravljici, Prispevki, TD Podnanos

Na deževni četrtek, 24. 11. 2016, nas je obiskal pri svojih 103. letih  slovenski  pisatelj  profesor Boris Pahor, ki še vedno suvereno, pokončno in zavedno govori o pomenu naše države.

V goste smo ga povabili, da je tudi nam v namen snemanja filma o nastanku slovenske himne razložil svoj pogled na slovensko himno. Sam je preživel tako prvo kot drugo svetovno vojno in rodil se je le osem let po tem, ko je Stanko Premrl pri rosnih 25. letih zaključil na konservatoriju melodijo Zdravljice. Melodija, ki si jo je zapisal kar na škrtoc, mu je prišla v uho v trgovini na Lozicah prav v času počitnic, ki jih je preživljal v rodnem Št. Vidu. Prešernova mojstrovina je bila velik izziv za slovenske skladatelje, saj jo je uglasbilo preko dvajset glasbenikov. Za slovensko himno pa je bila izbrana melodija našega rojaka Stanka Premrla.

Tokrat je snemanje potekalo v Lavričevi knjižnici v Podnanosu. Za pomoč se zahvaljujemo tudi direktorju knjižnice g. Arturju Lipovžu. Kot veste snemanja potekajo pod taktirko režiserja in scenarista filma Nejca Furlana. Tokrat je vlogo snemalca in fotografa prevzel Jan Skočaj s pomočjo scenografke Lare Štefančič. Za pomoč pri vsej organizaciji snemanja in postavitvi luči ne smemo pozabiti na Marjana Vovka in Stojana Vitežnika.

V veselje in ponos je članom Turističnega društva Podnanos, da smo gostili že drugič tako pomembno osebnost, profesorja Borisa Pahorja, ki je naredila številne korake za naš narod in nam pušča ogromno literature tako v slovenskem kot v številnih tujih jezikih. Sam tekoče govori slovenski, italijanski in francoski jezik.

Besedilo: Cecilija Vitežnik

Fotografija: Jan Skočaj

pahor-podnanos-jan-skocaj1

pahor-podnanos-jan-skocaj2

pahor-podnanos-jan-skocaj3

pahor-podnanos-jan-skocaj4

pahor-podnanos-jan-skocaj5

pahor-podnanos-jan-skocaj6

pahor-podnanos-jan-skocaj7

pahor-podnanos-jan-skocaj8

pahor-podnanos-jan-skocaj9

pahor-podnanos-jan-skocaj10

pahor-podnanos-jan-skocaj11

pahor-podnanos-jan-skocaj12

pahor-podnanos-jan-skocaj13

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*