Dokumentarni film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, 2015

Posted on Posted in Kultura, Prispevki

Obudimo spomin na dokumentarni film o Matiju Vertovcu – veliki um slovenskega naroda,2015. V poletnih mesecih bo Občina Vipava s Turističnim društvom Podnanos predstavila čisto nov film, kako je nastala slovenska himna.

V petek, 6. 11. 2015, je bila predpremiera dokumentarnega filma Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, ki ga je posnela nacionalna televizija Slovenije. Film so predvajali tudi v dvorani v Ajdovščini, saj je večina filma posnetega prav v Vipavski dolini, kjer se je rodil in živel tudi sam Matija Vertovec. Kot vemo, je veliki mož, Matija Vertovec, služboval v takratnem Št. Vidu pri Vipavi, danas Podnanos,  zato so določeni kadri in sogovorci tudi iz naše vasi.

vertovec film (1)

Matija Vertovec je bil vsestranski človek, ki je imel veliko znanja iz različnih področij. Marsi kdo še ni slišal zanj, vendar prav on je 19. julija leta 1843, v Kmetijskih in rokodelskih novicah že v prvem letu njihovega izhajanja objavil sestavek z naslovom Vinske terte hvala, v katerem je pozval prvega pesnika, Franceta Prešerna, naj spesni hvalospev vinski trti in tako se je pričela zgodba o slovenski himni.

vertovec film (2)

Scenarij: Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar
Režija: Marko Naberšnik

Foto: Blaž Rosa
Besedilo: Cecilija Vitežnik

S klikom na povezavo ali fotografijo si lahko ogledate dokumentarni film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/174379175

vertovec

VIR: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/174379175

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*