Šembidci nagrajeni med cerkvenjaškimi klopotci 2015

Posted on Posted in Uncategorized

Čeprav je čas letošnje trgatve že minil, so v petek, 16. oktobra med slovenskogoriškimi vinorodnimi griči odmevali prav posebni klopotci. Turistično društvo Cerkvenjak je v istoimenskem kraju tega dne organiziralo že 28. festival narodno – zabavne glasbe, kjer najboljšim ansamblom podeljujejo zlati, srebrni in bronasti klopotec. Letos se je festivala prvič udeležil tudi ansambel Šembidci iz Podnanosa in se v domači kraj vrnil z eno izmed nagrad.

Izbor finalistov je na osnovi zvočnih posnetkov že predhodno opravila festivalna  strokovna komisija. Kot so zahtevala pravila, se je moral vsak od desetih izbranih ansamblov predstaviti z dvema skladbama  – z eno lastno skladbo in z eno priredbo ljudske pesmi. 1. nagrada – zlati klopotec je pripadel ansamblu Upanje, 2. nagrade – srebrnega klopotca se je razveselil ansambel Lun’ca, 3. nagrado – bronasti klopotec pa je strokovna žirija dodelila ansamblu Klapovuhi, ki je bil hkrati nagrajen tudi z nagrado občinstva. Posebno nagrado za priredbo ljudske pesmi je prejel ansambelSrčni muzikanti. Večina nagrajenih ansamblov izhaja iz širše okolice prireditvenega kraja, barve Primorske oziroma Vipavske pa je zastopal edino ansambel Šembidci, ki se je na festivalu predstavil s Šembidsko polko, za katero je besedilo prispevala Alenka Skupek. Strokovna komisija v sestavi Tomaž Tozon, Brane Klavžar in Tina Bohak je besedilo Šembidske polke nagradila s priznanjem za najboljše besedilo na festivalu.
Avtorica nagrajenega besedila Alenka Skupek poudarja, da nagrade ne jemlje kot svoj lastni dosežek, ampak jo z veseljem posveča vsem članom ansambla Šembidci, Anžetu Pižentu – avtorju melodije in Niki Pipan – avtorici aranžmaja, in sicer kot priznanje za njihov mlad entuziazem, vztrajnost in žilavost značaja. Po mnenju Skupkove so prav našteti glasbeniki tisti, ki so njeno avtorsko besedilo Šembidska polka preko uglasbitve dogradili v prijetno skladbo ter mu tako omogočili pot v širši glasbeni prostor.

Kot je na svojem facebooku objavil Festival »Slovenskogoriški klopotec« Cerkvenjak, Ansambel Šembidci »sestavljajo brat in sestra, Anže in Teja Pižent, njuna sestrična Tadeja Pipan, ter brat in sestra, Klemen in Klara Rosa. Melodije ustvarjajo ob zvoku harmonike, kitare, trobente in flavte.«Na festivalu so se poleg lastne Šembidske polke predstavili še s priredbo ljudske pesmi Kje so tiste stezice. Priredbo zanjo je napisala Nika Pipan in ansambel jo je odpel kar petglasno.
Ansamblu Šembidci iskreno čestitamo za prve uspešne korake na glasbeni poti. Želimo jim še veliko kvalitetnih besedil in lahkotnih not ter da bi jih na bodočih festivalih spodbujal tudi kakšen avtobus glasbenih navdušencev iz domačega kraja. Saj domačini radi poudarjajo, da je pesem doma prav v Podnanosu – kraju slovenske himne.
AS, foto arhiv ansambla Šembidci

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*