Ogled zgornje Vipavske doline

Zgornja Vipavska dolina -
dolina kulture, burje in vina

Zgornja Vipavska dolina, ki je najbolj poseljena, se razteza od očaka Nanos proti Vipavskim gričem. Na zahodu pa se Vipavska Dolina zaključuje z Goriško ravnino. Vipavska dolina meri v dolžini približno 40 kilometrov.

Na našem območju je značilno submediteransko podnebje, saj se neprestano menjuje topel in vlažen jugovzhodni veter s severovzhodnim vetrom, zato so tu mile zime in zmerno vroča poletja.

VABIMO VAS NA ENODNEVNI KULTURNO-ZGODOVINSKI IZLET PO ZGORNJI VIPAVSKI DOLINI

Vipavski Križ
Vipavski križ stoji na vrhu griča, moč ga je opaziti že od daleč, v neposredni bližini mesta Ajdovščina. Zgodbe vasi se skrivajo za obzidjem, kjer radovedno oko turista pritegnejo gase, grad, trg, kapucinski samostan, v kateremu je živel slovenski pridigar Janez Svetokriški, ki si ga je moč tudi ogledati.

Ogled mozaikov v vrhpoljski cerkvi sv. Primoža in Felicijana
Vinorodna vas Vrhpolje je poznana po vrhpoljskih vinih. Poleg tega pa vas turistično odmeva od leta 2013, ko so prenovili župnijsko cerkev sv. Primoža in Felicijana in ji dali popolnoma novo podobo z mozaiki, ki so delo patra Marka Ivana Rupnika. Mozaik ponazarja vstalega Kristusa z apostoloma Petrom in Tomažem.

Podnanos, rojstni kraj slovenske himne
Podnanos, rojstni kraj slovenske himne, nekdaj Šembid, je manjše naselje, ki je poznano po vrhunskem vinu, predvsem avtohtoni trti Zelena in Pinele. Trti najbolj uspevata na pobočju Pasjega repa, kot je omenil že Janez Vajkard Valvasor. Kraj je tudi poznan po snemanju filmov, najbolj znan film: Tistega lepega dne. V letu 2016 pa pričenjamo s snemanjem filma o nastanku slovenske himne. Najbolj tradicionalna šembiška jed so prav zagotovo gluhi  štruklji z orehi in primorska jota s klobaso. Z veseljem pa vas postrežemo tudi s pršutom in domačim sirom. Domača dramska skupina »Ga pihnemo« vam z veseljem zaigra kakšno gledališko predstavo, kjer se boste sprostili ob oblici smeha.

Lepo vabljeni v Podnanos, rojstni kraj slovenske himne, z ogledom njene okolice.
Z veseljem prilagodimo program vašim željam.