Obisk Nanosa in Podnanosa

Nanoška planota je samostojno pogorje s številnimi naravnimi lepotami. S pobočja Nanosa je zanimiv razgled po Sloveniji in drugih sosednjih državah.
Na jugovzhodnem delu stoji najvišji vrh planote Suhi vrh, ki je visok 1313m. Najbolj poznano pa je pobočje Pleše, kjer stoji Oddajniški center Nanos, Radio televizije Slovenije. V njej so uredili muzejsko zbirko analogne oddajne tehnike. To je edina tovrstna zbirka tehnične dediščine v Sloveniji, ki je na ogled širši javnosti.

Po ogledu oddajnega centra se lahko sprehodite ali pa podate z avtobusom do koče na Nanosu, kjer vas postrežejo z okusno domačo hrano.
Po kosilu se bi podali z avtobusom v Podnanos, rojstni kraj slovenske himne, kjer bi spoznali našo bogato kulturno zgodovino kraja. Sprehodili se bi tudi skozi staro vaško jedro, kjer so ostanki kamnite »gase »z ogledom rojstne hiše Stanka Premrla, avtorja slovenske himne.
V okviru turističnega društva Podnanos deluje tudi dramska skupina »Ga pihnemo«, ki vas bo zagotovo nasmejala.
Sledilo bi še druženje v enemu izmed šembidskih hramov, kjer vas postrežemo s kozarčkom avtohtonega domačega vina Zelen in s prigrizkom. Pripravimo vam lahko narezek ali pa domačo kuhano hrano. Najbolj tradicionalna šembidska sladica so prav zagotovo gluhi štruklji z orehi.