Obisk rojstnega kraja slovenske himne in Vipave z obiskom vinske kleti

Ogled Vipave
Sprehodili se bi po slikoviti Vipavi, ki je kraj številnih izvirov. Zanimivost kraja je, da se reka imenuje tako kot mesto. Kraj je bogat tudi s številnimi brvmi in mostovi. V samem trgu se lahko sprostite ob čudovitem vodnem parku, ki se razprostira za mogočnim dvorcem Lanthierijem, ki vam ga tudi razkažemo. Krajani pravijo, da živijo v »slovenskih Benetkah«.
Ogledali si bi tudi spominski muzej iz prve svetovne vojne v vojašnici v Vipavi.
Sledilo bi kosilo v eni izmed bližnjih gostilen v občini Vipava.

Ogled Goč
Po kosilu vam bi razkazali slikovito majhno staro gručasto naselje, ki je bilo prvič omenjeno leta 1376. V vasi so še kamnite hiše na vrhu enega od vipavskih gričev, ki je bogat z vinsko trto. Posebnost vasi je, da je bolj zaprta vas, v kateri so hiše grajene v obliki Andrejevega križa. V središču vasi stoji tudi cerkev posvečena sv. Andreju.

Ogled Podnanosa
Podnanos leži na mestu, kjer tesna dolina potoka Močilnika preide v širše območje Vipavske doline. Nasprotno gledano zapira Vipavsko dolino ob prehodu na notranjski Kras. Vas nosi bogato zgodovino, saj je vas omenjal že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine kranjske.

Sprehodili se bomo skozi vas, kjer si bomo ogledali rojstno hišo Stanja in Janka Premrla, prečkali kamniti most se srehodili po šembidski gasi in si ogledali gradnjo šembidskih streh. Predstavili vam bomo zgodbo o nastanku slovenske himne, saj sta v Št. Vidu živeli dve pomembni osebnosti za nastanek slovenske himne.
Če niste preveč navdušeni za hribolazenje, pa bi vendarle radi doživeli lep razgled s krajšim sprehodom na Zgornjo Vipavsko dolino, se lahko povzpnete na bližnjo vzpetino nad Orehovico, ki jo domačini imenujemo Kjecl. Lahko pa jo poimenujemo tudi orehovški Triglav, saj je leta 1999 nekaj Orehovčanov na vrhu postavilo dvojnik Aljaževega stolpa s Triglava iz nerjavečega jekla. Tik pod vrhom je postavljeno tudi manjše nabožno znamenje v obliki kapelice v deblu.
Zaključek bi potekal v enemu izmed šembidskih hramov, kjer vas postrežemo s kapljico avtohone vinske kapljice Zelena z rezino pršuta. Za piko na i, po številnih ogledih, vam za zaključek dneva domača dramska skupina Ga pihnemo popestri preostanek dneva s hudomušnimi skeči oziroma s krajšo komedijo.