TIC Podnanos
Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Spominski pohod ob 75. letnici smrti Janka Premrla Vojka na Brinov Grič

18 februarja, 2018 @ 8:00 dop - 5:00 pop

PLANINSKO DRUŠTVO PODNANOS

vas vabi na

Spominski pohod ob 75. letnici smrti Janka Premrla Vojka na Brinov Grič,

nedelja, 18. 2. 2018.

 

ŽIVLJENJEPIS JANKA PREMRLA

Janko Premrl, Stankov nečak, je bil rojen 29. februarja 1920. Mladost je preživljal doma in se kot mlad ukaželjen mladenič izobraževal v domači osnovni šoli ter kasneje na trgovski šoli v Gorici in rimski dopisni šoli. Že kot šolar se je upiral italijanski fašistični oblasti. Veliko se je učil sam, predvsem jezike, matematiko, zanimala pa ga je tudi astronomija.

Jankopremrl_4

Njegovo mladost je prekinila druga svetovna vojna, ko je leta 1940 začel služiti vojaški rok. Med preživljanjem svojega drugega vojaškega dopusta, leta 1942, se je odločil, da ne bo več nadaljeval služenja vojaškega roka v italijanski vojski, ampak da se bo priključil partizanom. Zaradi napada na italijanski tovornjak na Nanosu so ga Italijani junija 1942 v Rimu obsodili na smrt, goriška prefektura pa je za njim razpisala tiralico z visoko denarno nagrado za tistega, ki Vojka zajame ali ubije.

spomenik_janko_premrl

Februarja 1943 je postal komandant Gregorčičevega bataljona. Ob napadu na postojanko italijanskih gozdnih miličnikov v Idrijski Beli je bil 15. februarja 1943 hudo ranjen prepeljan v taborišče, kjer je po tednu trpljenja podlegel ranam. Bil je pokopan na Brinovem griču nad Črnim Vrhom, kasneje so njegove posmrtne ostanke prenesli najprej v Ajdovščino, potem v rojstni Št. Vid, na koncu pa so ga skupaj z drugimi pomembnimi partizanskimi borci druge svetovne vojne pokopali v grobnici herojev v Ljubljani.

Domačini se ga spominjamo kot narodnjaka in zavednega Slovenca ter predstavlja simbol primorskega boja proti fašizmu. Danes nanj spominjajo spomenik pred osnovno šolo v Podnanosu, spominska plošča na stavbi osnovne šole in na rojstni hiši, domač kulturni dom, obeležje in koča na Nanosu ter imena osnovnih šol in različnih društev na Primorskem.

Podrobnosti

Datum:
18 februarja, 2018
Ura:
8:00 dop - 5:00 pop

Organizator

Pd Podnanos