TIC Podnanos
Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Iztok Mlakar: Pašjon, Podnanos

2 septembra, 2017 @ 8:30 pop

Občina Vipava, TRG  Vipava in TD Podnanos

PREDSTAVA ODPADE ZARADI BOLEZNI V ANSAMBLU

Hvala za razumevanje.

TURISTIČNO DRUŠTVO PODNANOS

Predstava traja 2 uri in 15 minut in ima odmor.

KOPRODUKCIJA: Gledališče Koper

IGRAJO

pašjon_1-5, mala

O DELU

Iztok Mlakar je tokrat vir navdiha iskal v samem Svetem pismu Nove zaveze, v življenju Jezusa Kristusa. Čeprav naslov Pašjon neposredno aludira na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala tudi komične elemente, Iztok Mlakar izpiše Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.
Besedilo je napisano z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila, saj Iztok Mlakar pri pisanju za oder enako kot v svojih songih razpostavlja človeške vrline in »vrline« rahločutno, z ostrim švrkanjem, a vselej tudi s srčnim razumevanjem. Ko tokrat izpisuje svoje videnje in razumevanje enega temeljnih besedil zahodne civilizacije, se mu pod peresom oblikuje gibek, duhovit in  bister dialog ter polnokrvne figure, zemeljske in izrazito zdajšnje – ne glede na to, ali so to človeške figure, trije kralji, Jožef, Marija, farizej, saducej, Janez Krstnik, Marija Magdalena, Juda …, ali mistične, Jezus, angel ali hudič.
Avtor se seveda ob soočenju z religiozno in zgodovinsko temo ozira nazaj s točke, kjer se nahajamo danes. Ključno ob ugledališčenju Jezusovega življenja je nenazadnje prav vprašanje, kako bi odrešenika in njegove vrednote danes sprejeli, ko je družba enako razslojena na obubožane in bogato družbeno elito. Koga bi Jezusova ljubezen prevzela, navdihnila z upanjem, očarala … koga prestrašila in ogrozila? Kdo bi mu želel slediti, kdo ga izrabiti, kdo križati?
Igralec Iztok Mlakar je kot dramski pisec debitiral leta 2007 z burko Duohtar pod mus!, ki je prejela več nagrad, doživela izjemen sprejem in več kot dvesto ponovitev. Leta 2011 je na podobno pot žlahtne uspešnice stopila tudi njegova druga igra, burkaška moraliteta Sljehrnik. Tako kot Duohtar pod mus! in Sljehnrik bo tudi uprizoritev Pašjona nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in v režiji Vita Tauferja. Poleg igralcev obeh gledališč bo tudi tokrat sodeloval glasbeni trio.

 

Lepo vabljeni v Podnanos, rojstni kraj slovenske himne.

Več informacij: TIC Podnanos 

VIR: https://www.sng-ng.si/repertoar/premiere/2015061813390391/

Podrobnosti

Datum:
2 septembra, 2017
Ura:
8:30 pop
Kategorija Dogodek:

Organizator

TD Podnanos