VIPAVSKA DOLINA JE VSTOPILA V ČAS MARTINOVANJ

Posted on Posted in Prispevki, Vinarstvo

VIPAVSKA DOLINA JE VSTOPILA V ČAS MARTINOVANJ

Za mnoge v Vipavski dolini je današnji ponedeljek najpomembnejši praznik v letu. Danes je martinovo in danes se je mošt končno spremenil v vino. Martinovanja na vipavskem so se sicer pričela že v preteklem vikendu, še posebej živahno je bilo na Brjah in v Ložah, trajala pa bodo še vse tja do božičnih praznikov.

Letošnje praznovanje martinovega se je v Vipavski dolini pričelo že v petek, ko so svoja vrata odprle tri osmice (Šmihel, Gradišče nad Vipavo in Lokavec), restavracije so ponudile martinove menuje, martinova furenga se je z mladim vinom ustavila v Vipavi, na Brjah in v Bukovici, prava veselica pa se je odvila v soboto zvečer. Prvi martinov vikend so prešerno proslavili v Bukovici, na Brjah in v Ložah pri Vipavi.

Martnovanje v Ložah

Kot poudarjajo vinarji je letošnja letina dobra in prinaša izjemno kvaliteten vinski letnik, seveda pa se količinsko ne more primerjati z lansko rekordno Bero graozdja v Vipavski dolini. Da postaja martnovo vse pomembnejši praznik, še posebej v turističnem smislu, je jasno že po obisku in programu martinovanj. Le ta so vse bolj bogata, zanimiva in pestra, prav zato pa je obisk vsako leto večji. Ob vinih domačih vinarjev je mogoče okušati tudi druge domače dobrote, za dobro voljo pa poskrbi glasba s katero se v plesne korake zaziblje marsikateri obiskovalec.

Martinovo v Ložah

Kot rečeno se je v Vipavski dolini odvil šele prvi martinov vikend. Sledili bodo še štirje, poleg pa kup dogodkov, ki so tako ali drugače povezani z vinsko kapljico. V tem tednu bo glavnina dogajanja v Vipavi, kjer bodo pripravili tradicionalni pohod z lučkami, v vipavski vinski kleti pa bo veliko martinovanje s skupino Modrijani. Veselo bo tudi v Vrhpolju in na Lozicah. Ves program najdete na www.vinski-hrami.si.

Martinovo v Ložah

 

* Fotografije: Brigita Mohorčič

Lokalne Ajdovščina

#turizem#vipavska dolina#zabava#reportaža

VIR: https://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2019111110452278/vipavska_dolina_je_vstopila_v_cas_martinovanj/?fbclid=IwAR29L__6-WnlwJ1D9Z0tvRi_KcK6ZHipY_LIGDeeaizfUnXm0uEGX0_Nngw