PODJETJE ŠRAML D.O.O.

Posted on Posted in Prispevki

PREDSTAVLJAMO VAM:
PODJETJE ŠRAML D.O.O.

Družinsko podjetje iz Podnanosa, Šraml d.o.o., razvija visoko kakovostno opremo in napredne tehnologije za proizvodnjo vina in sadnih sokov . Glavni proizvodi, s katerimi so danes prisotni kar v 65 državah po vsem svetu so pnevmatske stiskalnice za grozdje, linije za predelavo sadja/zelenjave in polnile linije. Podjetje ima trenutno 60 zaposlenih.

ŠRAML d. o. o. je podjetje, ki deluje že od leta 1994 , ustanovila sta ga brata Nikolaj in Avguštin Šraml.  Prvi izdelek so bile pnevmatske stiskalnice za grozdje, namenjene domačemu trgu, a se je prodaja hitro razširila še v Avstrijo in Nemčijo. Sledilo pa je povpraševanje iz drugih evropskih držav.

»Podjetje je imelo skromne začetke. Moj oče, vinar in strojni inženir, je potreboval stiskalnico za grozdje. Izkoristil je znanje strojništva in zasnoval in izdelal prvo pnevmatsko stiskalnico, ki jo uporablja še danes,« se spominja vodja prodaje Jan Šraml. Pnevmatske stiskalnice za grozdje so bile tako dolga leta paradni konj podjetja.

Šraml d.o.o.

Zaradi želje po novih izzivih in pozornega spremljanja dogajanja na trgu, so leta 2009 zaznali pomanjkanje v ponudbi opreme za pridelavo sadnih sokov za manjše in srednje velik pridelovalce. Takrat so v svojo ponudbo dodali stroje za predelovanje sadja v sokove ali kaše. Ker je bilo največje povpraševanje po predelavi jabolčnika, so najprej sledili temu povpraševanju, kasneje pa dodali še za ostalo sadje in zelenjavo. Tako imajo v ponudbo linije za predelavo koščičastega sadja, pečkastega sadja, jagodičevja in tropskega sadja. Za predelavo zelenjavnih sokov pa so na voljo posebne linije za predelavo korenčka in paradižnika.

Šraml d.o.o.

Na hitro rastočem trgu predelovalcev zelenjave in sadje se je oblikovalo povpraševanje po celostnih rešitvah, ki pokrivajo celoten proces – od surovine od končnega pakiranja. V podjetju so to zaznali in leta 2012 razširili svojo ponudbo. »Zaradi večanja povpraševanja po domačih naravnih sokovih se je povečevala tudi proizvodnja naših kupcev. Predelovalci sokov so iskali avtomatske linije za polnjenje steklenic primerne njihovim produktom in kapacitetam. Tako smo leta 2012 razvili in začeli izdelovati avtomatske linije za vroče polnjenje sokov v steklenice. S tem smo ponujali rešitev predelovalcem, ki so hoteli povečevati svoje polnilne kapacitete.« je pojasnil Šraml.

Šraml d.o.o.

V podjetju so ponosni, da je celotna ponudba rezultat lasnega razvoja in stalnega iskanja inovativnih rešitev. To so prepoznali tudi v Evropi in širše, saj so pnevmatske stiskalnice za grozdje uveljavljena blagovna znamka, ostali izdelki pa dobivajo vedno večjo prepoznavnost na trgu. Tako lahko danes najdemo v 65 državah sveta 4000 njihovih strojev.

Znanje črpajo iz dolgoletne tradicije Vipavske doline. Do podrobnosti poznajo in razumejo celoten proces predelave svežih plodov v vino, sokove in kaše. Na tem gradijo svojo konkurenčno prednost, saj lahko svojim kupcem ponudijo celovito svetovanje od opreme do celotnega procesa predelave. Tehnologija olajša predelavo, vendar če proces ni pravilno zastavljen, sta trud in investicija zaman.

Šraml d.o.o.

Pri kakovosti ne odstopajo

Podjetje vodi že druga generacija, ki se navdušuje nad novimi izzivi. Ti pa prinašajo nove in inovativne rešitve. Pri tem ne sklepajo kompromisov, saj so vsi njihovi izdelki zanesljivi, trajnostni in okolju prijazni. »Naši izdelki so narejeni iz najboljših materialov in ustrezajo vsem varnostnim normativom in zahtevam. Trdno verjamemo, da le visokokakovostni, zanesljivi in vzdržljivi stroji za predelavo sadja privedejo do vrhunskega končnega izdelka

Trg je vedno zahtevnejši, saj povpraševanje po zdravi hrani narašča. Zato v podjetju stalno iščejo nove rešitve, s katerimi lahko sledijo zahtevam kupcev. Verjamejo, da lahko le z vlaganjem v raziskave in razvoj izboljšujejo obstoječe izdelke in sočasno oblikujejo novosti za svoje uporabnike. »Smo veliki zagovorniki vertikalne integracije«, je dejal. »Za vse raziskovalne in razvojne dejavnosti kot tudi za 90 % delov in komponent poskrbimo sami v podjetju

Sledijo trendom na področju zdravja

V zadnjih nekaj letih se je povečalo povpraševanje po naravnih in lokalnih prehrambnih izdelkih. Manjši sadjarji so zaznali priložnost v domači pridelavi sokov in so začeli nabavljati lastne linije. Glavni razlog leži v tem, da mora sadež, ki ga želijo prodati kot »sveže sadje«, imeti pravilno velikost in obliko. Neprimerno sadje navadno prodajo živilski industriji po nizki ceni. »Z lastno predelovalno opremo lahko te surovine predelajo v prvovrstne sokove ali druge izdelke,« je naraščajoči trend pojasnil sogovornik in nadaljeval »trg vse bolj zahteva surove, naravne izdelke brez dodatkov, konzervansov in toplotne obdelave, s katero se uniči vsebnost vitaminov in mineralov. V podjetju sledimo tem trendom in razvijamo opremo, ki minimalno vpliva na kakovost izdelka. To dosežemo s tehnologijami brez toplotnih obdelav in procesi v inertnih okoljih, ki zmanjšajo oksidacijo med procesi. S tem se ohranja najvišja raven svežine sokov

Šraml d.o.o.

Razumejo potrebe strank

Trg pridelave domačih sokov je v porastu, predvsem to velja za male in srednje velike predelovalce. Vsem, ki šele začenjajo s predelavo, ponudijo opremo in predelovalno tehnologijo od sadeža do končnega izdelka. »Naš glavni cilj je, da lahko stranka predelavo sadja uspešno začne že naslednji dan. Mi stroje dostavimo in postavimo, oni pa se lahko osredotočijo na implementacijo svojega poslovnega načrta,« pojasnjujejo svojo strategijo. S tem strankam omogočijo, da hitro pridejo do prvih izdelkov in začnejo s prodajo, kar je ne nazadnje glavni cilj. V podjetju se zato zavedajo, da se bodo te stranke vrnile, ko bodo širile svojo ponudbo ali povečevale proizvodne zmogljivosti.

Podjetje stalno raste, kar dokazujejo tudi številke

Javno objavljeni podatki potrjujejo stalno rast podjetja. Tako so leta 2014 imeli 3,7 mio evrov prihodkov od prodaje, v letu 2018 pa že 6,6 mio evrov. Povečalo se je tudi število zaposlenih, saj jih je leta 2014 pri Šramlovih delalo 20, trenutno pa je 60 zaposlenih.

Razlogi za stalno in enakomerno rast čez leta je neprestano vlaganje v razvoj in nove tehnologije. Pri tem se izkazujejo kor zanesljivi in pravočasni dobavitelji, saj je zanje rok dobave stvar odličnosti. »98% prodaje predstavlja izvoz, Evropa ostaja naš največji trg, saj predstavlja 60 % celotne prodaje, vendar povečujemo tudi prisotnost na svetovnem trgu,« poudarja vodja prodaje in nadaljuje: »Želimo še naprej enakomerno in naravno rasti v obvladljivi meri. Živilska industrija se nenehno razvija. Ljudje bodo vedno uživali hrano in pijačo, poleg tega pa se povečuje ozaveščenost o naravnih lokalnih izdelkih. Vse to pa spodbuja povpraševanje po naših rešitvah

Šraml d.o.o.

 

* Fotografije: Uroš Rojc

Članek je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

*

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina#gospodarstvo

VIR: https://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2019101613442495/predstavljamo_vam_podjetje_sraml_doo_/?fbclid=IwAR0gpopMdXQJZ0boYU_2ZNSLH-i9SO4WsknSeH0LZbWWPmaNjUvaFawhOfs