Salon Ekspon v Podnanosu

Posted on Posted in Društva, Kultura, Kulturne prireditve, Otroške predstave, Predstave, Prispevki, TD Podnanos

V petek, 8. 12. 2017, smo si v kulturnem domu v Podnanosu v organizaciji Turističnega društva Podnanos ogledali predstavo ” SALON EKSPON”. Predstavo so odigrali nekdanji učenci vipavske osnovne šole, ki so v svojih osnovnošolskih letih vzljubili lutke, ljubezen do njih pa ni popustila niti sedaj, ko so že odrasli. Odigrali so nam lutkovno-igrano predstavo Salon Ekspon, ki jo je napisala Jana Kolarič.

Skazomaza, lastnica salona Expona, je okrajšava za salon ekstemnih popravil osebnih napak. Popravila je ‘napake’ risanih junakov. Prašičkom je vzela trebuščke, čarovnico je spremenila v sneguljčico, sedem palčkov je pomladila, ostržku spremenila dolgi nos in pepelko je spremenila v lepotico. Junaki so se uprli Skazomazi, saj to niso bili ‘pravi’ oni, zato so odredili, da se salon preimenuje v salon ekstremnih poudarkov osebnih napak.

Predstava je zanimiva, polna humorja in z odličnimi glasbenimi vložki. Z lepim in poučnim koncem nas nauči, da bi se morali sprejemati takšne kot smo.

Po koncnu predstave so igralci otrokom omogočili, da se z lutkami rokujejo in fotografirajo. Z navdušenjem so se otroci še preizkusili v vlogi lutkarjev. Srečali so se tudi s številnimi težavami, saj so lutke od skupine salon Ekspon   velike in težke. Potrebno je imeti kar nekaj moči, da lutko z eno roko držiš, z drugo roko pa lutko vodiš in jo skozi predstavo držiš visoko nad sabo. Mlajši otroci so lutko komaj držali. Pri vodenju pa so se jim pojavile številne težave. Vse te izkušnje so otrokom dale novo znanje. Morda pa jih veselje do lutk popelje v lutkarske vode.

Besedilo: Urša Vitežnik
Fotografija: Cecilija Vitežnik

 

Video utrinki iz predstave:

 

Foto utrinki iz predstave Salon Ekspon:

salon ekspon Podnanos (1)

salon ekspon Podnanos (2)

salon ekspon Podnanos (3)

salon ekspon Podnanos (4)

salon ekspon Podnanos (5)

salon ekspon Podnanos (6)

salon ekspon Podnanos (7)

salon ekspon Podnanos (8)