Miklavževanje 2017

Posted on Posted in Društva, Kultura, Prispevki, TD Podnanos

Že smo stopili v zadnji mesec letošnjega leta, mesec obdarovanja in različnih praznovanj. V cerkvi sv. Miklavža na pobočju Nanosa nas je v nedeljo, 3. 12. 2017, v organizaciji TD Podnanos obiskal sv. Miklavž.

Včasih so otroci veliko bolj v duhovnem, spoštljivem duhu in polni pričakovanj pričakali sv. Miklavža, saj je bil to zanje eden izmed najbolj pričakovanih trenutkov v letu. Že pred leti so domačini dejali, da Miklavž pri cerkvi sv. Miklavža peče piškote. Ta rek marsikateri domačin uporablja še danes, saj  na večer pred njegovim godom domačini osvetlijo cerkev.

V Podnanosu je bilo že nekdaj v navadi, da so se našemili v Miklavža, parklje in angele ter hodili po hišah obdarovat otroke. Poseben čar »strah« je otrokom pričaral zvok verige. Navadno so otroci veliko molili. Tistega dne, ko jih je obiskal sveti Miklavž,  pa se jim je molitev v veliki meri zatikala. Otroci so tistega dne prejeli manjše domače dobrote, kot so orehi, jabolka, kakšen kos peciva. Vse te dobrote so otroci cenili in še danes se starejši spominjajo teh obdarovanj. Danes pa so pričakovanja otrok popolnoma drugačna, saj pričakujejo velika in bogata darila. Na Nanosu pa jim je Miklavž razdelil preprosta darila, v katerih so otroci prejeli tako sadje kot sladke dobrote izpod pridnih rok šembidskih gospodinj. S tem želimo ohraniti tudi del ljudskega izročila.

Pri svetem Miklavžu je maševal domač župnik Tomaž Kodrič. Pri sveti maši so prepevali otroci, ki obiskujejo otroški pevski zbor v Podnanosu pod vodstvom Vide Fabčič in Neže Tomažič. S pomočjo svojih marljivih angelov je sveti Miklavž obdaril vse otroke, ki so se udeležili miklavževanja pod Goro.

Miklavževanje pri cerkvi svetega Miklavža so financirali TD Podnanos, KS Podnanos, KS Lozice in KS Gradišče ter KTŠD Zdravljica Lozice.

Foto in besedilo: Cecilija Vitežnik

miklavževanje (10)

miklavževanje (11)

miklavževanje (12)

miklavževanje (13)

miklavževanje (15)

miklavževanje (16)

miklavževanje (20)

miklavževanje (25)

miklavževanje (26)

犀利士
lt=”miklavževanje (29)” width=”800″ height=”1200″ />

miklavževanje (32)